Webquest, caceres del tresor i Exe-learning


Què és una Webquest?
Una webquest és una recerca o investigació guiada per internet. És a dir, tota la informació necessària es troba a internet, als llocs indicats per el professor o l'autor del webquest. Cada webquest presenta un tema central sobre el que es basa la activitat que s'ha de dur a terme. Cal dir també, que la activitat no se centra només en contestar unes preguntes, sinó que també duu al alumne a treballar competències bàsiques, així com a treballar en grup i assumir responsabilitats.

Tota webquest està dividida en diferents parts:
  1. Introducció. És una petita explicació del que es farà.
  2. Tasca. Exposa les tasques que s'han de dur a terme i quin hauria de ser el resultat final.
  3. Procés. Explica com s'han de dur a terme les tasques i dóna els recursos necessaris per fer-ho.
  4. Avaluació. Explicació de com s'avalua la tasca duta a terme.
  5. Conclusió. Exposa el que s'ha après.
  6. Crèdits. Aquí es dóna crèdit a tot aquell material que ha servit per fer el webquest.
  7. Algunes webquest tenen una Guía didàctica per al professorat, on expliquen els criteris i el que es vol obtenir del webquest, entre altres coses.

Què són les Caceres del tresor?

Són eines didàctiques semblants al Webquest, però més senzilles. A una cacera del tresor, no trobem una forma definida, però tot i això la majoria consten de una portada, una introducció, unes preguntes prèvies sobre el tema i enllaços on podem trobar les respostes per finalment arribar a la part més importat i saber respondre la GRAN PREGUNTA que se'ns planteja. Aquesta última gran pregunta s'ha de contestar reflexionant sobre el tema i fent ús de les respostes obtingudes a les preguntes prèvies.

I... Què és l'exe-learning?

L'exe-learning és un programa per a crear continguts web didàctics de manera senzilla i sense necessitat de saber utilitzar HTML ni programari complicat. És de gran utilitat per a crear les webquest i les caceres del tresor mencionades anteriorment. Aquest programa no solament permet crear una web senzilla, sinó que ofereix la possibilitat de posar-hi imatges, sons, vídeos, aplicacions Java, activitats de lectura, etc.

Quina utilitat poden tenir per al perfil professional d'un mestre de primària?

La única utilitat que hi trobo és la utilització dels dos mètodes per a fer treballs en grup, en que els alumnes siguin capaços de assumir responsabilitats i regir-se per les pautes i les idees donades prèviament. Però això mateix em sembla un problema, ja que si els hi donem tot mastegat, per dir-ho d'alguna manera, els llocs on han de buscar, com ho han de fer i tot, com seran capaços d'arribar a trobar informació en un futur per ells mateixos? Són eines que utilitzaria dos o tres vegades, però no més enllà.


No hay comentarios:

Publicar un comentario