Bloc creat per a l'assignatura d'Habilitats Comunicatives de la URV. Núria Mohedano
Exposicions
Potser destacaria algunes, com la exposició sobre els contes del món per la manera de combinar blog y pàgina web i un disseny atractiu, o de les activitats de repàs al JClic, així com la de les activitats del Jclic sobre la música i les que tractaven sobre el reciclatge per la organització i el disseny.
En general, tots els meus companys ho van fer molt bé. Per la meva part, potser estava una mica nerviosa i ho vaig dir tot molt ràpid, però estic contenta amb el resultat i amb tot el grup.
Reflexió sobre el bloc.

BSCW

Screentoaster, microblogging i marcadors socials


Videoconferència

La videoconferència és un sistema que permet la comunicació en temps real mitjançant imatge i veu entre dos o mes persones que es trobin en punts diferents del món. Només es necessita una càmera web, un micròfon, una connexió a internet i, si escau, un projector. Posem per exemple que un professor no pot assistir a classe perquè està malalt, però decideix fer la classe per videoconferència. El professor seurà a casa seva davant del ordinador i donarà la classe, permitint que els alumnes el vegin i l'escoltin i amb la possibilitat de veure'ls també a ells. A més, estaria recolzat per imatges i altres arxius que també es podrien veure a l'aula on els alumnes estiguessin.
Mass media i projecte EduCAT 1x1

Mass media
Els mitjans de comunicació audiovisuals són sempre presents en la nostra societat. Per això, des de la pàgina d'audiovisuals de l'xtec se'ns presenten moltes formes de utilitzar tot aquest material que ens aporta la televisió, el cinema o qualsevol mitjà audiovisual constantment, per crear projectes i activitats educatives que poden servir-nos.
A més, des d'aquesta pàgina també podem accedir a cursos sobre les TIC i orientacions per a l'educació audiovisual.
La pàgina web de videoseducativos també és interessant, ja que conté un munt de videos que poden ser útils a l'hora de preparar una classe o buscar un video en concret sobre un tema, ja que només conté vídeos educatius.
Què és el projecte EduCAT 1x1?

És tracta d'un projecte que pretén que a les aules hi hagi més PDI, connectivitat wi-fi, ordinadors portàtils per cada alumne, etc. però sobretot se centra en la utilització de llibres en format digital. És a dir, es tracta d'un projecte que pretén extendre la utilització de les noves tecnologies a l'aula.
Quina utilitat poden tenir per al perfil professional d'un mestre de primària?
La pàgina web d'audiovisuals, és molt interessant ja que proporciona maneres de veure les coses del dia a dia de manera educativa i didàctica.
En quant al projecte eduCAT 1x1, el veig imprescindible avui en dia, ja que gairebé totes les aules disposen de almenys una part d'aquest projecte. La part dels llibres digitals la trobo bé, ja que els nens no haurien de carregar tant de pes a l'esquena. Seria molt útil.
Jclic, quaderns virtuals i hot potatoes

Què són els Quaderns virtuals?

No, no són patates calentes. Es tracta d'un programa creat per una universitat canadenca amb la finalitat de elaborar material didàctic de manera fàcil. Aquestes activitats que es poden fer, són les següents:
- JCLOZE: activitats de text on s'han d'omplir buits amb les paraules que falten.
-JQUIZ: preguntes obertes que s'han de contestar en un quadre de text.
-JCROSS: activitats de mots encreuats.
- JMIX: activitats d'ordenació de frases.
- JMATCH: exercicis d’associació.
Hi veig molta utilitat ja que en tots tres casos (degut a les seves similituts) els nens tenen a accès a diferents activitats i maneres de treballar els temes d'una manera divertida i amena, amb activitats que no aborreixen i que es poden dur a terme fàcilment. De tots tres, tot i que són molt semblants, jo em decantaria més per el Jclic, ja que hi veig més utilitat i activitats possibles que no pas els altres.
Webquest, caceres del tresor i Exe-learning

- Introducció. És una petita explicació del que es farà.
- Tasca. Exposa les tasques que s'han de dur a terme i quin hauria de ser el resultat final.
- Procés. Explica com s'han de dur a terme les tasques i dóna els recursos necessaris per fer-ho.
- Avaluació. Explicació de com s'avalua la tasca duta a terme.
- Conclusió. Exposa el que s'ha après.
- Crèdits. Aquí es dóna crèdit a tot aquell material que ha servit per fer el webquest.
- Algunes webquest tenen una Guía didàctica per al professorat, on expliquen els criteris i el que es vol obtenir del webquest, entre altres coses.
Què són les Caceres del tresor?

L'exe-learning és un programa per a crear continguts web didàctics de manera senzilla i sense necessitat de saber utilitzar HTML ni programari complicat. És de gran utilitat per a crear les webquest i les caceres del tresor mencionades anteriorment. Aquest programa no solament permet crear una web senzilla, sinó que ofereix la possibilitat de posar-hi imatges, sons, vídeos, aplicacions Java, activitats de lectura, etc.
Quina utilitat poden tenir per al perfil professional d'un mestre de primària?
La única utilitat que hi trobo és la utilització dels dos mètodes per a fer treballs en grup, en que els alumnes siguin capaços de assumir responsabilitats i regir-se per les pautes i les idees donades prèviament. Però això mateix em sembla un problema, ja que si els hi donem tot mastegat, per dir-ho d'alguna manera, els llocs on han de buscar, com ho han de fer i tot, com seran capaços d'arribar a trobar informació en un futur per ells mateixos? Són eines que utilitzaria dos o tres vegades, però no més enllà.
Pissarra Digital Interactiva (PDI)

Una Pissarra Digital Interactiva és un sistema tecnològic format per un ordinador, un vídeoprojector, un punter (controlador) i una superfície llisa i blanca sobre la qual es projecta. Sobre aquesta superfície és sobre la qual s'interactua, ja sigui amb un llapis interactiu o amb els dits o fins i tot amb altres objectes. A més, la pissarra ve amb un software que ens permet la utilització d'aquesta i ens dona diverses eines que ens permeten escriure sobre ella, esborrar, crear activitats, emmarcar punts d'interès a la pantalla, fer "fotos" de la pantalla, convertir textos, etc.
La pissarra digital interactiva permet fer classes interactives utilitzant les noves tecnologies en grup i no pas de manera aïllada. És a dir, el nen no es troba sol davant d'una pantalla, sinó que està en un grup que el pot ajudar.
A més, hem de tenir en compte que al no ser una pissarra com les de tota la vida, no hi ha el problema de les al·lèrgies al guix, i això també és un punt a tenir en compte. Això si, hem de tenir a l'abast una de les pissarres "normals" per si tenim problemes amb la PDI, amb l'electricitat, etc.
Quina utilitat pot tenir per al perfil professional d'un mestre de primària?
Web 2.0

Aquest concepte es fa servir per fer referència a aplicacions web amb les quals la gent comparteix informació de manera interactiva mitjançant internet.

YouTube es un portal web on la gent penja els seus vídeos i dóna la possibilitat a altres usuaris de veure'ls, comentar-los i puntuar-los.
Wiki

És una eina que ens permet crear documents de forma col·lectiva amb altres persones mitjançant una pàgina web i amb l'utilització d'un llenguatge senzill. El seu nom ve del hawaià Wiki wiki, que significa ràpid, ja que aquesta eina es ràpida de crear i actualitzar.
En un wiki podem afegir, modificar i ampliar continguts, així com penjar fotos, enllaços, etc. i degut a que tothom qui tingui acces al wiki pot modificar-lo, es possible veure l'evolució del document (qui l'ha modificat, quan, què ha estat modificat...) i recuperar la informació anterior si es creu necessari.
Quina utilitat pot tenir per al perfil professional d'un mestre de primària?
La veritat és que no hi veig gaire utilitat més enllà de la posibilitat de compartir informació sobre el centre o altres temes, organitzar sortides o reunions amb la resta del professorat del centre. A nivell de relació amb l'alumnat, no hi veig utilitat.
Xtec

Quina utilitat pot tenir per al perfil professional d'un mestre de primària?
És un molt bon recurs, ja que planteja moltes formes diferents de fer classes i plantejar les activitats. És una font d'informació i de material educatiu que pot ser de molta utilitat a l'hora de fer classe.
El BLOC

Reflexió dels videos
En aquest video s'ens mostra primer a una professora ensenyant les taules de multiplicar de la manera tradicional, recitant-les. A continuació s'ens mostra com el director de l'escola implanta l'utilització de les noves tecnologies a classe, amb un projector i una pantalla, entre altres coses. Tot i així, podem observar que els nens segueixen recitant les taules de multiplicar com ho feien abans.
Amb això, aquest video ens mostra que tot i que s'implantin les noves tecnologies a l'aula, la metodologia per a ensenyar no canvia tant, només els estris, que es modernitzen.
Jo crec que està bé implantar les noves tecnologies al aula, però també hem d'apendre a utilitzarles bé per tal d'avançar.
Suport tècnic a l'edat mitjana
En aquest vídeo observem com un monjo de l'Edat Mitjana no sap com utilitzar un llibre i es veu amb la necessitat de demanar ajuda a un servei tècnic, ja que fins aleshores no havia utilitzat cap. A més, tampoc pot mirar el manual d'instruccions ja que no sap llegir-lo.
Això fa referència a la necessitat de formar-nos contínuament, de adaptar-nos a les noves tecnologies i no quedar-nos en el passat amb l'ajuda de persones que saben utilitzar les noves tecnologies. Els nens d'avui dia ens poden ajudar amb facilitat, ja que són nadius digitals i des de ben petits se'ls hi ensenya a utilitzar les noves tecnologies, però les persones que no ho som, hem d'apendre a adaptar-nos a tot allò nou, ja que és el futur. Això és el que ens mostra el vídeo.
Aules autosuficients, Ariño
En aquest vídeo veiem a un grup de nens d'una escola d'un petit poble de Terol, en el qual s'han instalat les Tablet Pc, una eina que els permet conectar-se a internet i que substitueix els llibres de tota la vida. Els nens han après molt ràpidament a utilitzar aquesta nova eina i se senten molt orgullosos, ja que son pioners en la utilització de les Tablets Pcs a Espanya i han aconseguit avançar molt.
Jo crec que està molt bé la utilització d'aquestes tecnologies, sobretot tenint en compte que es un poble petit i té molt mèrit haver aconseguit una cosa així. De totes maneres, crec que no han de deixar de banda els mètodes tradicionals, ja que al cap i a la fi hauran de saber utilitzar-los també.
Digital Learners
En aquest video veiem a un grup de nois que ens mostren cartells en el que hi ha escrites opinions, preguntes i paraules que animen a la gent (sobretot professors) a utilitzar les noves tecnologies i així arribar a tenir a l'abast tot un món de possibilitats que s'ens obre amb aquestes noves tecnologies.
Aquest vídeo, segons el meu punt de vista, ens dóna a entendre que hem de saber que les noves tecnologies estan més a prop que mai, i que hem d'apendre a utilitzar-les per a avançar.
See, do.
En aquest vídeo veiem com els nens fan allò que veuen fer als adults, sense judicis morals, ja que allò que veuen fer als adults és allò que se suposa que està bé. Per tant, ens mostra que els primers que han d'educar als nens són els pares, ja que és el primer referent que tenen i per tant aquella persona a la que imitaran. Es més, tota la societat ha de ser capaç de ser un bon exemple per als nens, ja que ells fan el que ells veuen, com bé diu el video.
Jo crec que el vídeo té tota la raó del món i que, a més dels professors que s'encarreguen de l'educació formal del nen, els pares són els que han d'ensenyar els valors als seus fills.
Dispositiu d'última generació (Book)
En aquest últim vídeo veiem una espècie de defensa per els mètodes de tota la vida, basats en els llibres. És una paròdia de les noves tecnologies, que ens empeny a llegir llibres de manera còmica, entenedora i amena.
Personalment aquest vídeo m'agrada, ja que la idea de la utilització de llibres m'agrada. Això sí, el suport digital també ha de ser present juntament amb els llibres, per que així serem capaços d'avançar.